5 December 2014

Persconferentie minister-president 5 december

Minister-president Rutte maakt vandaag na afloop van de ministerraad bekend dat er deze week 3 slachtoffers van de ramp met de MH17 zijn geïdentificeerd. (Zie berichten op forum van 2 en 4 december 2014).

Verder zal de premier aangeven dat er door het intreden van de winter nu niet meer gezocht kan worden naar stoffelijke resten op de rampplek. Alle tot nu toe gevonden stoffelijke resten zijn nu in Nederland. Het LTFO gaat door met het identificatieproces in Hilversum.

Met de SES en de lokale bevolking is afgesproken dat zij de missie waarschuwen als er in de komende periode toch nog resten en persoonlijke bezittingen worden gevonden.

Gedurende de winterperiode staat er in Nederland permanent een team klaar dat op afroep naar het rampgebied kan worden gestuurd.

Daarnaast blijft de missie met een aantal mensen actief vanuit de ambassade in Kiev. Ook de ‘meld’-lijnen blijven open. Daar kan direct actie op worden ondernomen. De werkzaamheden in Charkov worden tijdelijk afgerond.

De zoektocht wordt hervat zodra de vorst weer uit de grond is. Het gaat met name om de plek waar de grootste brand heeft gewoed. Daarnaast zijn er nog een paar plekken die vanwege de veiligheidssituatie niet bereikbaar waren.

De OVV en Defensie zijn nu druk doende met het transport van de geborgen wrakstukken naar Nederland. Komende week komen de eerste vrachtwagens aan op vliegbasis Gilze-Rijen. Daar zal ook de reconstructie plaatsvinden.

Tijdens de persconferentie zal de premier aangeven dat de afgelopen periode al het mogelijke is gedaan gegeven de veiligheidssituatie en de weersomstandigheden.

 

Bericht 4 december: 1 nieuwe identificatie: https://www.slachtofferhulp.nl/Corporate/Calamiteiten/Vliegramp-Oekraine/Vlucht-MH17/?room=75&topic=877

Bericht 2 december: 2 nieuwe identificaties: https://www.slachtofferhulp.nl/Corporate/Calamiteiten/Vliegramp-Oekraine/Vlucht-MH17/?room=75&topic=874