28 October 2014

Update: Interim-missie verkent via OVSE mogelijkheden bergingswerkzaamheden in rampgebied MH17

Update:

Onderstaande tekst is een deel van de kamerbrief (antwoord op vraag 4): Antwoorden Kamervragen ten behoeve van tweede termijn algemeen overleg MH-17. De hele kamerbrief is nu toegevoegd aan dit bericht.

----------------

Op dit moment zijn nog geen grote wrakstukken geborgen. Dat de grote wrakstukken nog niet eerder zijn teruggehaald, komt omdat de repatriëring van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen de eerste prioriteit van de missie is en blijft.

Wel zijn er metaaldelen van de rampplek meegenomen (bijvoorbeeld kleinere vliegtuigonderdelen), omdat die waren vermengd met stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen. Ook zijn bij het forensische onderzoek in de lichamen van de piloten metalen deeltjes aangetroffen. Deze delen zijn na het identificatieproces in Hilversum inmiddels terecht gekomen bij de experts. Onder meer wordt onderzocht of de metalen deeltjes ook afkomstig kunnen zijn van buiten het vliegtuig.

 Voor het terughalen van de wrakstukken is toegang tot het rampgebied essentieel. Hiervoor dient medewerking verkregen te worden van de separatisten die het gebied controleren. De interim-missie verkent via de OVSE op dit moment de mogelijkheden hiertoe. Er is een voorlopig plan gemaakt, waarin de mogelijkheid wordt beschreven dat in opdracht van de OVV wrakstukken met hulp van Defensie door ‘private contractors’ of lokale ondernemers worden weggehaald en vervolgens naar Nederland gebracht. Dit gebeurt binnen de afspraken en in overleg met betrokken partijen.

Het is niet uitgesloten dat er tijdens deze bergingswerkzaamheden ook stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen worden aangetroffen op de crashsite, die door het wegvallen van de vegetatie zichtbaar zijn geworden. Het verzamelen van de eventueel aan te treffen stoffelijke resten zal uit veiligheidsoverwegingen zo veel als mogelijk worden gecombineerd met bovenstaande bergingswerkzaamheden.

Daarbij zullen 1 of 2 Nederlandse forensische experts dan aanwezig zijn. Het bergen van aangetroffen resten zal volgens richtlijnen, protocollen en onder toezicht van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) geschieden.

/uploads/documenten/Antwoorden_kamervragen_ten_behoeve_van_tweede_termijn_algemeen_overleg_MH-17.pdf